Hvad er forskellen mellem et professionelt sikkerhedssystem og et billigt alarmsystem?
Når du har besluttet at sikre din lejlighed, dit hus eller kontoret, står du over for et valg: at bruge et professionelt sikkerhedssystem eller stole på et mere overkommeligt ikke-certificeret alarmsystem. Uden at gå ned i facetterne, ser det ud til, at forskellene er ubetydelige, og ethvert sikkerhedsudstyr vil være i stand til at klare opgaven med succes.
Men ønsket om at spare, fører til en masse problemer. Detektorerne er tilbøjelige til falske alarmer eller manglende reaktion på reelle trusler. De kan stoppe med at fungere pludselig, og systemet vil ikke advare dig om funktionsfejl. Radiokommunikationsområdet er næppe nok til at dække lokalerne, og forbindelsen afbrydes konstant. Appen fungerer ikke korrekt. Din værdigenstande (f.eks. din ejendom eller endda menneskers liv) efterlades fuldstændig ubeskyttet mod angreb fra indtrængende. Derudover nægter sikkerhedsfirmaer at forbinde alarmsystemet til overvågningsstationen, og reaktioner på alarmer falder på dine skuldre.
For at hjælpe dig med at tage den rigtige beslutning har vi formuleret 6 hovedkrav til et pålideligt sikkerhedssystem. Desuden har vi også skitseret, hvordan Ajax nøjagtigt svarer til disse krav.
1. Sikkerhedssystemet skal bruge flere kanaler til at
kommunikere med verden
Sikkerhedssystemet kan bruge forskellige kommunikationskanaler til transmission af alarmer til brugeren og sikkerhedsselskabet: GSM, Ethernet og Wi-Fi.
Alarmsystemer udstyret med en enkelt kommunikationskanal er upålidelige, da sidstnævnte kan stoppe med at fungere på grund af naturlige årsager, og systemet vil ikke kommunikere alarmen til brugeren og sikkerhedsfirmaet. For eksempel, hvis du er ude af data på din SIM-kortkonto eller på grund af en fejl fra udbyderens side. Desuden er sådanne alarmsystemer lettere at ødelægge: simpel fastklæbning af GSM-frekvenser (hvis der bruges et SIM-kort alene) eller afskæring af Ethernet-kablet (hvis du kun bruger kabelforbundet internetforbindelse).
Hvis et sikkerhedssystem har flere kommunikationskanaler, bruges den ene som hovedkanal, mens de andre repræsenterer backupkanaler. Sådanne systemer er mere pålidelige, da en mindre fiasko i flere kanaler er mindre sandsynlig, og i tilfælde af et naturlig nedbrud vil systemet fortsætte med at fungere normalt. Jo flere kommunikationskanaler systemet bruger, jo større er chancen for at informere brugeren og sikkerhedsorganisationen om truslen på en rettidig måde.
Kanalerne skal være af forskellige typer. Hvis der er installeret flere GSM-moduler i kontrolpanelet, og ingen andre kommunikationskanaler bruges, har du i virkeligheden kun en kanal. Hvis der er fastklemt GSM-frekvenser, afbrydes systemet fra omverdenen.
Det har betydning for, hvor lang tid det tager at skifte mellem kommunikationskanaler. Med billige alarmsystemer kan processen tage adskillige minutter. I mellemtiden varer et røveri af din bolig sjældent mere end 5-10 minutter.
Hvilke kommunikationskanaler bruger Ajax
Hub bruger GSM og Ethernet til at kommunikere begivenheder og alarmer, og Hub Plus er unik blandt sikkerhedssystemets kontrolpaneler, da den bruger fire autoriserede kommunikationskanaler på samme tid: Wi-Fi, Ethernet og to 2G / 3G SIM-kortslots.
Skift fra Ethernet (eller Wi-Fi for Hub Plus) til SIM-kort sker øjeblikkeligt, mens skift mellem Hub Plus SIM-kort kræver op til 4 minutter.
2. Sikkerhedssystemet skal bruge en server i skyen
Som regel repræsenterer skyserveren en forbindelse mellem kontrolpanelet og applikationen til sikkerhedssystemadministrationen. Det gør det muligt for brugeren at kontrollere alle aspekter af udstyret, der fungerer via internettet, selvom brugeren er placeret tusind kilometer væk fra anlægget. Derudover sender serveren informative push-meddelelser om systemhændelser og alarmer.
I professionelle systemer overvåger sky-servere også forbindelsen med sikkerhedsudstyret og dets funktionalitet ved at afstemme kontrolpanelet. Jo højere afstemningsfrekvensen er, jo hurtigere registrerer serveren tilstedeværelsen af et problem og advarer brugerne og sikkerhedsselskabet om situationen.
Sådan bruger Ajax-sikkerhedssystemet Ajax Cloud-tjenesten
Ud over muligheden for at kontrollere hubs gennem applikationerne og modtage push-meddelelser, er Ajax Cloud-tjenesten ansvarlig for at vise aktuelle sikkerhedssystemdata. Tjenesten kommunikerer regelmæssigt (fra 10 til 300 sekunder, afhængigt af indstillingerne) med hub’en og opdaterer enhedens status i Ajax-applikationer.
Hvis hub’en kobles fra, sender Ajax Cloud-tjenesten en alarm til brugerne og sikkerhedsfirmaet.
3. Sikkerhedsenhederne skal bruge pålidelig kommunikationsteknologi til kommunikation med kontrolpanelet
I trådløse sikkerhedssystemer foregår udvekslingen af information mellem kontrolpanelet og detektorerne via radiokanalen. Kommunikationen skal være yderst pålidelig, da selv kortvarige forstyrrelser er uønskede (de fører til en stigning i den tidsperiode, der kræves for at kommunikere en alarm), mens tabet af kommunikation er fuldstændig uacceptabelt (kontrolpanel, og dermed brugerne og sikkerhedsfirmaet vil ikke være opmærksom på alarmen).
Som regel fungerer professionelle systemer ved frekvenser på 433 MHz eller 868 MHz og bruger et frekvensbånd snarere end en enkelt fast frekvens til kommunikation mellem kontrolpanelet og detektorerne. Dette gør det muligt for systemet at ændre driftsfrekvensen automatisk i tilfælde af utilsigtet eller forsætlig interferens. Teknologien er kendt som frekvensspring.
(Hvorfor Wi-Fi ikke er egnet til kommunikation mellem sikkerhedsenheder)
I boligblokke og kontorer er Wi-Fi-frekvenser (2,4 GHz og 5 GHz) meget støjforurenet og overbelastes også med enheder: computere, smartphones og husholdningsapparater. Dette fører til “interne forstyrrelser”, dvs. f.eks. datatab under transmission.
Hvis netværksudstyret på anlægget (routere, repeater) er involveret i dataoverførslen via Wi-Fi, bestemmer stabiliteten i dens funktion sikkerhedssystemets funktionsevne.
Wi-Fi har et relativt lille kommunikationsområde på ca. 150 meter uden forhindringer. Begrænsningen fjernes gennem installationen af et multikomponentnetværk på anlægget, men hver nye enhed reducerer sikkerhedssystemets pålidelighed.)
Hvilken radioteknologi bruger Ajax
Til kommunikation mellem hub og enheder bruger Ajax sikkerhedssystem Jeweller radioteknologi. Det fungerer i området fra 868,0 til 868,6 MHz eller 868,7 til 869,2 MHz (afhængigt af regionen) og kontrollerer konstant støjniveauet i radiokanalen. Så snart støjen overskrider grænseværdien, registrerer navet fastklæbning, skifter til en mindre støjforurenet frekvens og sender meddelelser til brugeren og sikkerhedsfirmaet.
Jeweller kommunikerer med alarmer inden for mindre end 0,15 sekunder, justerer automatisk signalstyrken, mens du sparer enhedens batteriopladning og sikrer et kommunikationsområde på op til 2.000 meter.
4. Kommunikationen mellem sikkerhedssystemenhederne skal være tovejs (dupleks)
Kommunikationen mellem sikkerhedssystemenhederne kan være ensidig eller bilateral. I det første tilfælde kommunikerer detektorerne alarmer og systemhændelser til kontrolpanelet, mens kontrolpanelet ikke kommunikerer med detektorerne. Hvis enheden svigter (på grund af sabotage eller udstyrsfejl) eller forbindelsen er afbrudt, vil kontrolpanelet ikke være opmærksom på situationen. Både brugeren og sikkerhedsfirmaet vil ikke blive informeret om sikkerhedsbruddet.
I sikkerhedssystemerne med tosidet forbindelse udveksler kontrolpanelet og detektorerne oplysninger. Detektoren sender fortsat alarmen, indtil kontrolpanelet bekræfter modtagelse. I dette tilfælde er der ingen risiko for at miste dataene under en kort afbrydelse af forbindelsen. Kontrolpanelet kan ændre enhedsindstillinger og afstemme enhederne, der kontrollerer forbindelsen og statussen. Pålidelighedsniveauet for et sådant system er flere gange højere.
Sådan bruger Ajax-sikkerhedssystemet tovejs forbindelse
Detektorerne sender statusrapporter til huben hvert 12. Hub’en reagerer på detektorerne, der meddeler modtagelse af rapporten og opdaterer statussen på enhederne i applikationen. Hvis enheden ikke reagerer af en eller anden grund, betragter huben enheden som mistet og informerer brugerne og sikkerhedsselskabet om situationen.
Når der sendes en alarm, anmoder detektoren om bekræftelse fra huben. Hvis detektoren ikke modtager et svar, kommunikerer den alarmen, indtil huben accepterer og behandler den.
Den tosidede forbindelse giver brugeren mulighed for at teste enheder fjernt og ændre deres indstillinger gennem Ajax-apps: sensorfølsomhed, lydstyrke af sirener og deres reaktion på alarmer, der hører til sikkerhedsgrupper osv.
6. Sikkerhedssystemet krypterer data og er beskyttet mod svindel
De data, der transmitteres mellem detektorerne og kontrolpanelet, skal krypteres og beskyttes mod svindel. Det sidstnævnte gør det muligt at undgå tilsidesættelse af udstyret, herunder tilsidesættelse af nøglefolien, der bruges til at kontrollere sikkerhedstilstande, i værste tilfælde kan gerningsmændene får fuld kontrol over sikkerhedssystemet.
Det er mest optimalt, hvis radiosignalet er krypteret med en kompleks algoritme, da jo mere primitiv krypteringen er, desto lettere er det at hacke systemet og få adgang til dets administration. For eksempel kræver cracking en 128-bit AES-kryptering hundreder af år, og et alarmsystem med gammel eller primitiv kryptering kan fås adgang til et kodegreb inden for få minutter.
Hvordan beskytter Ajax mod svindel
I stedet for standardalgoritmer og løsninger bruger vi vores navnebeskyttede løsninger. Alle transmitterede data er krypteret med AES-algoritmen med en flydende nøgle. Hver Ajax-enhed har en individuel identifikation, og Jeweller-protokollen indeholder et system med egenskaber og markører til identifikation af dets enheder. Sikkerhedssystemet kan ikke frakobles med en nøglefod, der ikke er knyttet til huben.
Pålideligheden af Ajax bekræftes med EN 50131-certificering, og sikkerhedssystemenhederne tildeles grad 2 i integritetsniveau, dvs. de f.eks. er klar til at modvirke erfarne angribere med specielt udstyr.
6. Sikkerhedssystemet er tilsluttet kan tilsluttes til en kontrolcentral
Sikkerhedssystemets opgave er at identificere truslen så tidligt som muligt. At være opmærksom på problemet er imidlertid utilstrækkeligt – hvem skal reagere på den meddelelse som alarmsystemet sender?. Man kan selv kontakte politiet (selvstændig håndtering af kriminelle er ikke den bedste idé). Det er dog mere rationelt at overlade responsen til fagfolk ved at forbinde sikkerhedssystemet til en kontrolcentral.